Foredrag

JORDBUNDET – en rejse rundt i dansk landbrug

For blot et par generationer siden havde mange danskere en tilknytning til landet og landbruget. I dag er kendskabet for langt de fleste reduceret til en tur i supermarkedet. Afstanden mellem land og by vokser, og debatten om landbrugets rolle i klima- og biodiversitetskrisen er intens. Men ved vi egentlig, hvad vi taler om? Og hvordan oplever landmændene selv deres erhverv og den andel, de har i kriserne?

JORDBUNDET er en rejsefortælling, der undersøger, hvor landbruget står lige nu – på tærsklen til store forandringer. Foredraget vil tage udgangspunkt i min rundrejse i landbrugsdanmark. Jeg tegner et billede af de forskellige tilgange og metoder i landbruget og reflekterer over, hvor kimen til forandring ligger.

Mødet med det fremmede

Hvordan får man adgang til fremmede miljøer? Og hvorfor skal vi forstå dem, vi ikke nødvendigvis sympatiserer med?

Mine to bøger IDENTITÆR og JORDBUNDET har beskæftiget sig med netop de spørgsmål. Fælles for bøgerne er en journalistisk metode, der åbent og fordomsfrit forsøger at forstå og formidle mennesker og miljøer, der er udskældt i den offentlige debat eller underlagt stereotype opfattelser.

I foredraget ’Mødet med det fremmede’ fortæller jeg om, hvordan journalistisk metode og skrivestil kan åbne for kritisk refleksion hos læserne. Og ikke mindst også, hvilke faldgruber der er forbundet med en åben tilgang – for kan man gå for langt i forståelsens navn?

Angst og Jord

Foredrag med Markus Floris Christensen, Ph.d i skandinavisk litteratur med udgangspunkt udgivelserne JORDBUNDET - en rejse rundt i dansk landbrug (2023) og Angstens gave (2023).

Naturen og menneskeheden lider som følge af klimakrisen. Naturvidenskabsfolk snakker om økologisk kollaps, sociologer hævder, at vi lever i et decideret angstsamfund og anslået 60 procent af den danske ungdom lider af klimaangst. Klimakrisen er en krise for jorden og psyken, og på lange stræk behandler vi psyken og jorden på samme måde – med krav om at præstere, effektivisere og være i kontrol. Den indstilling kalder på forandring.

I dette foredrag anlægger vi to nye perspektiver på samtidens kriser: et jord-perspektiv, som helt konkret knytter sig til landbruget og naturens processer samt et humanistisk perspektiv, som viser os, hvordan vi kan lære at leve med den angst, som følger med de hastige klimaforandringer.

Med udgangspunkt i landbruget og litteraturens historie reflekterer vi over angsten som en drivkraft for skabelse og genskabelse af vores forhold til os selv, hinanden og jorden i en tid, hvor naturen er ved at gå til grunde og angsten ophober sig i mennesket.

Vi argumenterer for, at vi må lære at besinde os på et liv, der ikke handler om øget vækst, præstation og acceleration, men i stedet handler om at leve i samklang med jorden og den angst, som følger med at være et frit menneske.

For at booke et foredrag kan du udfylde nedenstående formular eller skrive en mail til: rasmusdalland@hotmail.com